SnoopS' hoekje

No puedo creer mis ojos...

Tuesday, May 30, 2006

Rechts links, links rechts

Hier zijn best vaak dingen die in Nederland rechts zijn links en andersom. "Huh?!", denk je nu waarschijnlijk. Nou. Drie voorbeeldjes: In metrostations komen de metro's meestal van links en rijden naar rechts. De 'goede' roltrap zit altijd aan de rechterkant. Als het druk is op straat en je moet aan de kant voor iemand die je tegemoet komt, ga je naar rechts.
Allemaal logisch, toch?

Maar hier in Madrid in de helft van de metrostations zit de 'goede' roltrap rechts, in de andere helft van de stations links. Lekker praktisch. De metro's komen altijd van rechts en rijden naar links. Daar moest ik ook even aan wennen. Op straat is het helemaal een drama. Botsen is soms niet te vermijden, want niemand weet naar welke kant hij moet uitwijken en iedereen loopt verspreid over de stoep, dus de tegengestelde stromen worden meer gemengd dan dat er één aan de linkerkant ontstaat en een aan de rechterkant als het druk is.

En dan nu het actuele voorbeeld: ik doe een poging een Spaanse tekst te lezen die ook niet bijster handig in elkaar steekt. Als je de bladzijde omslaat moet je eerst met de rechter kant beginnen en dan pas links lezen... hij is dus zo genummerd: 9 - 8. Zo heb ik dus gisteren per ogneluk een keer een pagina overgeslagen door dit systeem. Nouja, heeft het toch nog voordelen hè? ;) Want voor de rest vind ik het 'systeem' in Nederland wat betreft bovenstaande zaken wel beter :)

2 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home