SnoopS' hoekje

No puedo creer mis ojos...

Thursday, January 04, 2007

Maartje's Muzikale Hoogtepunten 2006: de concerten

Een beetje laat, maar begin 2007 mag dit vast ook nog wel... Een top 15 van m'n favoriete concerten van het afgelopen jaar. Aan de volgorde moet je niet teveel waarde hechten, want die keuze viel me zwaar en zal elke dag wel weer anders zijn. Maar toen ik 't lijstje pas maakte was dit 'em (en je kunt ondertussen ook genieten van wat fotootjes van diezelfde concerten):

1. Belle & Sebastian - Lowlands, 20 augustus 2006
Een band die ik al langer wilde zien. Heb me helemaal uitgeleefd en volop genoten van deze band. De kruk werd aan m'n zij vastgebonden, zodat ik lekker kon dansen (wat maakt 't uit dat ik daarna niet meer kon lopen Wink) en foto's kon maken...

2. Sufjan Stevens - Paradiso, 11 november 2006
De moeite die gedaan was voor de kaartjes was 't meer dan waard... het was een groot feest met maskers, rare pakken, kerstmannen, supermannen (helaas bleek het superieure toch maar tijdelijk te zijn, eenmaal thuisgekomen bleek meneer nogal leeg) en niet te vergeten de prachtige liedjes. Voorprogramma vond ik dan weer echt helemaal niets aan, maarja, dat is ook niet nodig met zo'n hoofdact Wink Ohja, de schermen met filmpjes waren ook een mooie aanvulling! Genieten voor oog en oor dus!

3. Acda en de Munnik - Schouwburg Amersfoort, 23 januari 2006
Ok, ik was em bijna vergeten, maar ik vind dat ie toch echt tussen de concerten moet. Ik had m'n favoriet ten alle tijden al best een poosje niet gezien. De volgende dag ging ik naar Spanje, m'n ouders waren 't compleet oneens met dit concertbezoek (ik moest m'n koffer nog inpakken Razz), maar dit had ik echt noooooit willen missen.
Het was een groot Oooooooooooooooooh-moment van begin tot eind. Met totaal andere versies van liedjes die ik al zolang van ze ken. Mooier kon ik de periode voor ik naar Spanje ging niet afsluiten.

4. The Frames - Melkweg, 21 november 2006
Een Framesconcert voor de echte fan. NIet zoveel springers, maar wel veel mooie liedjes, wat rustiger dan bijvoorbeeld hun Lowlandsconcert. Qua feeststemming zou Lowlands daarom ook hoger moeten eindigen, maar aangezien dit zoveel meer sfeer, warmte en een heel voldaan, goed gevoel gaf na afloop wint dit optreden het toch ruimschoots. Glen genoot ook van het feit dat we de nieuwe liedjes konden meezingen, z'n mutsje was uberschattig en Leave was een gigantisch hoogtepunt tussen de andere hoogtepunten. Het concert hing namelijk van hoogtepunten aan elkaar vond ik en dat zonder de oude klassieke Frames-springliedjes. Nou, dan heb je wel een ongelooflijk goed concert neergezet.


5. Elbow - Melkweg, 29 juni 2006

Elbow op 5, vanwege het mooie optreden waar ik mooie, lieve en grappige herinneringen aan heb. En m'n eerste concertje sinds ik terugben uit Spanje Smile

6. Solo - Silent Sessie, Lowlands, ergens augustus 2006/J Perkin - Kleedkamer Tivoli, 29 oktober 2006
Wat een schoonheid! Wat mij betreft hoeft Solo alleen nog maar koptelefoonconcerten te geven. Jammer dat ik vroeger geen 'hele' meer gezien heb... hoewel dit eigenlijk ook een hele was. Solo in een stille versie is wel mijn favoriete variant van dit bandje.
Op deze plek had overigens ook 't priv├ęconcert van J Perkin in de kleedkamer van Tivoli mogen staan. Want ook al zaten daar soms wat onderbrekingen tussen, daar heb ik wel Michiel Perkinliedjes horen spelen, een nieuwe liedje horen doen en ik was de enige toehoorder. Dat was ook wel genieten!

7. Guillemots - Tivoli, 2...? november 2006
Concert 2 in de rij van 3 concerten in 8 dagen was voor de Guillemots. Door het hilarische voorprogramma waren we al goed (lees: melig) in de stemming. Guillemots was gewoon prachtig. Ja, ik denk dat 't Lowlandsoptreden nog beter was, maargoed, daar ben ik halverwege weggegaan om op tijd te komen bij The Frames. Keuzes moet je maken Wink Vond 't iig genieten en heb nu ook es goed kunnen bekijken wat er allemaal gebeurt op 't podium, inclusief het 'monster' dat kwam ("They're coming..."). Geweldig! Toegift was ook top!

8. I Am Kloot - Manchester Academy, Manchester, 4 november 2006
Ok, deze wint 't van nummer 9 vanwege de bijzondere sfeer en omdat 't eigenlijk niet te vergelijken is, die 2 concerten. Beetje een gedeelde plek...
Een prachtig, lekker lang concert van de man (met z'n 2 bondgenoten) die altijd z'n voet op een kratje bier (of ander kratje) zet. In Manchester -thuisstad- met 2 'vaste' gasten, maar ook 2 gasten (waarvan 1 ladderzat volgens mij, wat zeer komisch was) tijdens The Avenue Of Hope en The Same Deep Water. Opmerkingen over de vorige avond en over z'n moeder die ook in de zaal stond...
Was mooi om de regenachtige dag struinen in Manchester af te sluiten met zo'n mooi concert in een klein zaaltje in een universiteitsgebouw samen met m'n beste vriendinnetje.

9. Muse - Brabanthallen, 28 november 2006

Mooi sfeerconcert! Voelde op Lowlands al aan m'n water dat ik ze nog es moest gaan zien als ik in een betere lichamelijke toestand was en da's gelukt. Heerlijk al m'n energie eruit gesprongen, we waren met een gezellige groep en ondertussen ook nog Museliedjes meegeblerd. Of de uitvoeringen nou zoveel beter waren als ergens anders, wist ik dan weer niet, maarja, soms is naar een concert gaan voor de sfeer net zo leuk Smile

10. Xavier Rudd - Lowlands, augustus 2006
M'n grootste Lowlandsverrassing. CD was mooi, maar live was het net een grote trip (zonder wiet dan weliswaar). Je werd helemaal meegevoerd door Xavier en z'n muziek en dance werd ineens leuke muziek Wink Frustrerend was alleen dat ik niet echt kon dansen met m'n kruk.

11. Nizlopi - Lowlands, 20 augustus 2006

Ik vond dat Nizlopi eigenlijk ook nog in de top 10 hoorde met een concert wat voor driekwartier in 't boekje stond en waarvan ik in totaal 1,5 uur heb gezien ongeveer (en 't duurde 1 uur en 3 kwartier geloof ik). Een soort voorgift in de vorm van de soundcheck, maar dan met hele liedjes en praten tegen 't publiek. Enige verschil was dat er tussendoor nog even wat aan de instrumenten geprutst werd en af en toe ff werd gevraagd of iets harder of zachter mocht. En toen moest 't echte optreden nog beginnen. Een beter begin van je dag op Lowlands kun je niet hebben...

12. The Divine Comedy - Haldern, 5 augustus 2006
Weer zo'n kniemoment, maar deze liet ik me niet afnemen. Leunend op 't hek gewoon lekker staan dansen en enorm hard staan lachen om de idioterij van deze vent met band. Beetje bombastische theatrale muziek die meteen aansprak (en mij een beetje deed denken aan Rufus Wainwright in concert). Ik werd er helemaal vrolijk van...

13. The Magic Numbers - Divine Aqualung, Madrid, 4 maart 2006

Toch best heel gaaf zo'n concert in Madrid. Zeker van zo'n enthousiast, energiek bandje. Beetje wennen, de zaal konden we ook bijna niet vinden, maar ik had iemand meegekregen en dit was toch wel een heerlijk concert om m'n concertagenda in Madrid mee te openen (dat er maar 1 concert volgde, achja...). Vond ze op Lowlands ook leuk, maar toen kon ik niet zo lekker meedansen Wink

14. a balladeer - Tivoli De Helling, 14 september 2006
Op 14 september besloten Joost en ik dat we nog wel even naar a balladeer konden gaan kijken. Op Lowlands had ik de heren voor 't eerst gezien, meteen twee keer. De akoestische sessie daar was ook erg mooi. Het concert in Tivoli voelde meer als een complete a balladeer-ervaring. Een concert van begin tot eind, in plaats van een bepaald aantal Lowlands-minuten. De sfeer zat er goed in, de mannen hadden er zin in en 't was een mooie verrassing. Goede impulsieve beslissing ;)

15. Paolo Nutini - Lowlands (Haldern heb ik niet helemaal gezien)
Een vriendin van me vond 't helemaal niets, misschien is 't ook wel ietswat populair en inmiddels hebben de gillende tienermeisjes 'em volgens mij ook ontdekt (maar radio 2 ook!). Toch is de Schot (je zou 't niet zeggen) Paolo Nutini niet alleen een lust voor 't oog (hij is ook wel een beetje jong..), hij heeft een lekker hese stem en maakt leuke, redelijk simpele popliedjes. Op Haldern zorgde 'ie ervoor dat ik toch van de vloer kwam, om te bewonderen wie er nou eigenlijk zo lekker stond te zingen op 't podium. Op Lowlands ben ik gewoon 't hele concert blijven staan, een stuk plezieriger. Toch moet je deze meneer niet te vaak horen, want dan kan 't toch wel een beetje vervelend gaan worden... vandaar plekje 15.

Eervolle vermeldingen voor De Poema's, Amsterdam, 24 juli 2006. Ik was ze eigenlijk al vergeten... maar dat kan natuurlijk niet. Wat had ik me enorm verheugd op deze reunie. En ik heb mee staan bleren, staan springen, staan genieten en ik heb m'n allerfavorietste liedje van De Poema's gefilmd, zodat ik em nog vaak kan luisteren (ik ben em kwijt, maar hij staat vast nog ergens verstopt)... namelijk Ik Ben Een Poema Meneer. En dat ben ik. En dat blijf ik.

Een andere eervolle vermelding is voor We Are Scientists - Haldern 2006 inclusief het in het publiek springen van de zanger! De sfeer/bende/modder zag er uit zoals hier links op de foto.


1 Comments:

  • At 04 January, 2007 20:38 , Anonymous debonair said...

    Van Belle & Sebastian moet ik ook dringend eens werk maken om ze live te zien! The Frames waren bij ons in Belgi├ź ook -wederom- schitterend. Ik kijk al uit naar de maand februari, dan komen ze terug ;-)

     

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home