SnoopS' hoekje

No puedo creer mis ojos...

Monday, December 11, 2006

Maartje's Muzikale Hoogtepunten 2006: de albums

Ergens tussen de 11 en de 15 mogen in iedergeval nog (volgorde onbekend):

The Kooks - Inside in, Inside out
Een top 10-positie verdient ie volgens mij echt niet, maar een lekkere zomerplaat is het wel.

Sufjan Stevens - The Avelanche
Een beetje als vertegenwoordiging voor het gehele oeuvre van meneer Stevens, aangezien ik niet zo snel was met deze ontdekking ;) Maar gelukkig nog wel snel genoeg om toch naar het concert in Paradiso te kunnen. The Avelanche is wel niet echt z'n beste cd, maar hij is toch nog wel mooi.

a balladeer - Panama
Soms een beetje te catchy ofzo, waardoor ik 't niet te vaak moet luisteren, maar wel heerlijk om mee op je oren Madrid door te wandelen, op de metro te wachten, in het zonnetje te zitten... kortom: ik heb er wel mooie herinneringen aan.

Muse - Black Holes And Revelations
Ja, hij staat in bijna alle lijstjes bovenaan. Ik ben niet zo'n enorme Musegek, hoewel ik dit -toch wel als populair getypeerde album- wel lekker vind. En Starlight is zo'n mooi liedje!

Xavier Rudd - Food In The Belly
Mijn Lowlandsontdekking van dit jaar. Maar op cd is het vooral een cd om lekker bij onderuit te zakken. Maar als je dan es de tijd neemt om naar de teksten te luisteren zijn die ook nog verantwoord, zoals Food in the belly over het voedselprobleem in de wereld gaat.

10. Johan - THX JHN
Een hype op allerlei muziekfora, deze langverwachte cd van Johan. Maar de hype miste ik een beetje, omdat ik tussen de Spanjaarden zat. Toch ben ik de cd wel gaan draaien en erg gaan waarderen. Live vond ik 't een beetje saai (strak), maar het album heeft een terechte top10-notering.

9. Solo - Solopeople
Ik was vroeger helemaal weg van Songs 'n Sounds, wat een echte singersongwriterplaat is. Solopeople heeft wat minder verstilde liedjes, waar ik wel even aan moest wennen. In de livesetting werden ook bandleden toegevoegd om deze liedjes ook in de 'vollere' uitvoering uit te kunnen voeren. Ik moest wel even omschakelen naar dat vollere geluid van Solopeople, maar 't is wel een erg mooie cd met knap geschreven teksten. En Michiel is ook een aardige vent natuurlijk ;)

8. Guillemots - From The Cliffs
Het Guillemotsalbum Through the windowpane bevat nog wat liedjes waarvan ik niet weet wat ik ermee moet, maar daar heeft From The Cliffs geen last van. Daarom mag deze wel in de top10. Een mooie EP die ik wel pas een beetje laat leerde kennen, jammer genoeg.

7. Josh Ritter - The Animal Years
Album is van begin 2006, maar ik kende 'em in 2005 al. Een beetje weggezakt alweer, maar het is een goed album, veel beter en ingewikkelder dan z'n vorige platen. Al is de plaat hier ook wat naar de achtergrond verdwenen, hij verdient wel degelijk een plaatsje in de top 10, met bijvoorbeeld Girl in the war, Lillian, Egypt en Thin Blue Flame.

6. The Frames - The Cost
The Cost is een echte groeiplaat. Bij luisterbeurt 1 dacht ik nog: waar zijn liedjes zoals Finally, Fake, Revelate etc? Nee, die staan er niet echt op... maar na luisterbeurt 10 mis je die niet meer, maar hoor je de schoonheid van bijvoorbeeld Song for someone, True, Rise, The Side You Never Get To See en Bad Bone. En de live-uitvoeringen waren ook prachtig, met een stille of meezingende zaal en een intense beleving als gevolg.

5. Snow Patrol - Eyes open
Ik kon eigenlijk niet kiezen of nummer 6 op 5 moest of andersom, maar Snow Patrol heeft het voordeel van de twijfel gekregen. Deze plaat sloeg namelijk meteen in als een bom, terwijl The Cost daar wat langer over deed (10 x luisteren is de tip!, daarna mag je roepen wat je ervan vindt). Cd staat boordevol mooie teksten en er ontstond voor mij een droomland als ik deze cd opzette, met als (droom)hoogtepunt: Set the fire to the third bar met Martha Wainwright.

4. The Decemberists - The Crane Wife
Vind 't een mooie plaat, maar When the war came vind ik wel zo'n irritant nummer worden ergens halverwege, als 't lijkt alsof dat liedje blijft hangen (neem aan dat 't een soort imitatie is van de oorlog, maargoed). Maar zonder dat lied: een topplaat!

3. Belle & Sebastian - The Life Pursuit

Die draai ik al het hele jaar grijs. Een mooi geheel als album, lekkere catcy liedjes erop met grappige, leuke, mooie teksten en nog wat leuke Spaanse herinneringen erbij.

2. Glen Hansard & Marketa Irglova - The Swell Season

Het mooiste album als één geheel van 2006. Een mooie avondplaat met rustige nummers, de nodige strijkers en Glen op z'n gevoeligst. En dan ook nog een prachtige versie van Falling Slowly (mooier dan op The Cost, vind ik en live in de Melkweg een groot kippenvelmoment). Als ik niet zo'n Damien Rice-liefhebber was geweest, was ie op 1 geeindigd.

1. Damien Rice - 9
Ik kon natuurlijk proberen de beste man iets meer los te laten, er van een iets grotere afstand naar te kijken en tot de conclusie te komen dat ik O nog steeds mooier vind. Maar het is een top 2006-lijstje, dus een vergelijking met O hoeft niet. Dit is het album waar ik al jaren op wachtte en die gelukkig ook wel aan die verwachting voldeed. Kippenvel bij 9 Crimes (voor ik em zoveel op de radio hoorde dan...) en Accidental babies, m'n favoriete nummer van de plaat. Maar ook de rest mag er zijn en het is wel een mooi geheel samen, ook al is 't wat anders en met minder uitspattingen dan O.

M'n 'vergeet'platen die ik (nog) niet goed genoeg ken: Thomas Dybdahl - Science en The Magic Numbers - Those The Brokes. Deze zouden ook best ergens in die Top 15 kunnen staan.

1 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home