SnoopS' hoekje

No puedo creer mis ojos...

Thursday, October 12, 2006

Maartje bij de radio III: eindredactrice

Even een achterstand inhalen. Vorige week mocht ik dan eindelijk weer... na een weekje verplichte knie-rust-pauze! Aangezien het lopen nog niet zo vlot ging, nam ik plaats op de stoel van eindredacteur. Deze week heb ik 't ook nog even rustig aan gedaan met telefonische interviews...

Vorige week
Eindredactrice van een radioprogramma, wat doe je dan allemaal? Ik weet 't ook niet precies als ik eraan begin, maar Bart de begeleider helpt. Eerst zoek ik wat fotootjes voor de items (waaronder m'n eigen pinguinsfoto) om die op een barbaarse manier te verkleinen tot een plaatje voor de site. Daarna schrijf ik in een editor op internet stukjes over elk item dat we vandaag gaan maken, met het plaatje erbij. Mooi! Op de site staat al wat we vandaag gaan uitzenden.

Daarna ga ik op zoek naar leuk nieuws. Standaard bij ons programma is 2 serieuze items nieuws en 3 niet serieuze items. Vandaag in deze dierendaguitzending: Stier doodt gevangene op paard, tekeningen van een nieuwe film gestolen tijdens NFF, woninghurende Utrechters kunnen eigen pand voor de helft kopen en nog twee items die ik al niet meer weet. Ik zoek informatie, schrijf tekstjes, herschrijf ze nog eens en leg ze klaar voor de uitzending.

Vervolgens is het tijd om het leukste te doen van deze dag: platen uitzoeken! Aangezien ik al eens Acda en de Munnik had uitgezocht, laat ik die nu maar liggen. Wel KT Tunstall (Black horse), Manu Chao (met een liedje dat ik niet kende), Johan (Walk Away), A Balladeer (Swim With Sam, na een items over pinguins in een golfslagbad ;)), een dierenliedje, De Poema's (Mijn houten hart), Otis Redding (Sittin' on the dock of the bay) én Help van The Beatles. Dat moet een geslaagde uitzending worden! De muziek is in iedergeval niet mis. Er wordt ook nog even I'll be there for you van The Rembrandts ingezet aan 't einde, ook niet erg. En de reserveplaat bleef de reserveplaat: Counting Crows - Big yellow taxi.

Na de muziek is het nog tijd voor het draaiboek. Alle items precies op de seconde af moeten erin komen te staan, alle liedjes op de seconde af en met de intro-tijden erbij. En 't dan ook nog zo indelen dat 't nieuws rond half 6 in de uitzending komt. Een beetje stressen is het wel, maar het lukt!

Daarna is het opnametijd. Ik mag zoals andere keren weer helpen regisseren, de 'vork'(=live interview) opbellen, aftellen en nog wat veranderingen doorgeven. Heerlijk vind ik dat, de rest zit een beetje toe te kijken/luisteren, maar ik mag tussen 16 en 17 u als we het programma opnemen ook nog lekker actief bezig zijn. Om half 5 even 't nieuws voorlezen en dat gaat héél goed! Krijg een complimentje van Bart en later nog eentje van m'n vader. En 't is zo heerlijk: ben je klaar met 't nieuws lezen, schallen De Poema's door je koptelefoon! Geeft een goed gevoel! Dat was weer een mooi radiodagje!

In een volgende post zal ik vertellen hoe deze week verliep!

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home