SnoopS' hoekje

No puedo creer mis ojos...

Tuesday, September 19, 2006

Kijkoperatie

Nog een weekje en dan lig ik hopelijk bij m'n ouders in huis bij te komen van m'n knie kijkoperatie (ook wel arthroscopie genoemd).

Nog even een beetje uitleg wat dat nou eigenlijk is, een kijkoperatie in je knie. Van gezondheid.be:
Arthroscopie betekent: in het gewricht kijken. Dit is meestal de knie, soms de schouder, de enkel en af en toe de elleboog, de pols of de heup. Met de arthroscoop kan de arts gewrichten van binnen controleren op beschadigingen (zoals gescheurd kraakbeen, gescheurde meniscus, gescheurde banden, gebroken bot, losse bot- of kraakbeenstukken, slijtage van het gewricht, ontsteking...). Met de gangbare onderzoeksmethoden, zoals röntgenonderzoek of echografie, is dit niet altijd mogelijk. Ten tweede wordt artroscopie ook gebruikt om deze letsels te behandelen.

De arthroscoop (letterlijk gewrichtskijker) is een instrument dat bestaat uit een buisje, waar fiberglasvezels doorheen lopen. Door deze vezels wordt met een sterke lamp het binnenste van het te onderzoeken gewricht verlicht. Via lenzen wordt het beeld geprojecteerd op een videoscherm.
De arthroscoop wordt via een klein (1 cm) sneetje in het gewricht gebracht. De kijker wordt aangesloten op een videocamera, die weer verbonden is met een beeldscherm. De kijker wordt tevens aangesloten op een lichtkabel waardoor de binnenkant van het gewricht goed verlicht wordt. Via een aparte aan- en afvoeropening wordt het gewricht voortdurend gespoeld met een zoutwateroplossing. Tijdens de operatie kan een tangetje of schaartje in het gewricht worden gebracht om de ingreep uit te voeren. De duur van de behandeling varieert van 30 tot 90 minuten.

Nu maar hopen dat 't daarna allemaal opgelost is/wordt met het weghalen van die twee botstukjes!

4 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home