SnoopS' hoekje

No puedo creer mis ojos...

Wednesday, January 25, 2006

Een wereld van verschil

Een avondje voor vertrek liep ik nog door de verlaten binnenstad van Amersfoort, onderweg naar Acda en de Munnik en weer terug naar 't station... en rond dezelfde tijd liep ik gisteravond door Madrid. In Amersfoort was 't vrij stil op straat toen ik daar rond half 11 doorheen sjokte, een paar fietsers, een paar voetgangers en voor de rest stilte. Weinig verkeer, weinig mensen, weinig leven. Kom je in Madrid... totaal anders. Alles leeft, een aantal winkels waren nog open (tot 10 uur dan toch, maar dat haal je in NL ook niet), overal lopen mensen, etalages te kijken of haastig lopend naar hun bestemming. Dan vergeet ik nog alle eettentjes, cafeetjes, maar ook koffiehuizen (zoals Starbucks en Café & Té) die bruisen van leven.

De temperatuur is hier wel wat beter dan in Nederland, maar verwarmingstechnisch (ja, mam een mooi woord!) had ik die winterjas wel thuis kunnen laten. Op straat is 't zo'n 4 graden (gisteravond iig) en binnen is 't overal zeker 20 graden. Soms lijkt 't bijna een sauna of een zwembad. Kortom, die twee wintertruien hadden ook best thuis kunnen blijven. En volgens mij ben ik ook m'n slippers vergeten, dus ik ben nog niet voorbereid op de zomer!

Vandaag hebben we een expeditie gedaan naar het juiste universiteisgebouw. Als je de Uithof groot vond, heb je de campussen hier nog niet gezien. Echt enorme gebouwen, de meeste van rood baksteen (zal nog wel es foto maken van 't mooiste en 't lelijkste gebouw) en enorme pleinen ervoor. Genoeg plaats om te lopen of te hangen in iedergeval. En duidelijk geen fietscultuur, maar dat wist ik vantevoren al wel. Maar om terug te komen op de expeditie... we hebben er een uur en een kwartier over gedaan, terwijl 't niet enorm ver weg is. Vier keer de weg gevraagd en nog maar gokken waar we heen moesten. We vielen driekwartier te laat binnen bij de test, maar we mochten die gelukkig toch nog maken. Ze zei wel dat we niet meer tijd kregen, maar na 20 minuten was ik toch klaar met invullen... de ene helft had ik zo ingevuld en de andere helft wist ik toch niet, dus wat maakt 't dan nog uit?

Ik heb 't wel over we, maar jullie weten niet eens wie we zijn. Gisteravond ontdekt dat een kamergenoot uit Groningen komt en ook hier gaat studeren. Hij heeft over een paar dagen een kamer, dus ik hoop dat mij dat ook lukt. Bij de test ben ik nog een Spaans-studiegenootje uit een andere werkgroep tegengekomen en hebben we uiteindelijk het Erasmusoffice gezocht met een meisje uit Frankfurt. Die zien we als 't goed is morgen weer bij de uitslag van de test van vandaag. Oh, dan vergeet ik Aafke nog... een ander Nederlands meisje die we bij 't ontbijt hebben leren kennen en ook meegereisd is naar Complutense (m'n uni, ook UCM genaamd). Zij gaat stage lopen via de universiteit. Je leert dus wel razendsnel mensen kennen. Hartstikke handig en leuk! Heb me nog weinig alleen gevoeld en ga zo ook weer met m'n hostelgenootjes de supermarkt zoeken...

Dan nog één ding waar ik enorm veel moeite mee heb. De woordenbrei in m'n hoofd... ik praat Spaans, Engels en Nederlands door elkaar. Met Erasmusstudenten praten we (foei maartje, daar gaat je goede voornemen!!!) toch vooral engels. En aangezien ik sommige dingen dan 'ken' in 't Spaans, omdat ik ze altijd in 't Spaans benoemd heb (m'n studie, vakken, maar ook sommige andere woorden) roep ik er dan wat spaans tussendoor waarna ik dus ook verderga in 't Spaans en ontdek dat dat toch anders klonk dan wat ik daarvoor zei. Dus schakel ik weer terug naar 't Engels... en zo gaat dat de hele dag door. Als ik dingen niet weet in 't Spaans, probeer ik 't in 't Engels bij mensen. Sommige mensen zijn dwars, daar praat ik Spaans tegen (ook al gaat dat soms hakkelend, stotterend en erg moeizaam), merken ze dat ik dus de taal niet zo goed beheers, praten ze terug in 't Engels... ja zo leer ik 't nooit!

Ok, wat een enorm verhaal. Gok zo dat 't m'n langste weblogpost ooit is en dan nog zonder foto's. Ik heb hier trouwens nog geen één foto gemaakt. Oh, en heb ook niet verteld over hoe geweldig Acda en de Munnik waren (Joline, Jop en Adrianne, vooral foto's maken :)) en hoe m'n reis is gegaan (ik geloof niet in toeval, maar denk toch dat 't allemaal toeval was... maar het ging goed). Later meer? Nu eerst naar el supermercado! Tengo hambre! ¡Adiós!

13 Comments:

 • At 25 January, 2006 15:47 , Blogger Jop said...

  Leukleukleuk! En dat Spaans komt echt wel, wacht maar af. Met de dag zul je merken dat het makkelijker gaat, dat je meer in het Spaans praat, en na een half jaar dénk je zelfs in het spaans!

  Ik hoop nog vaak verhalen te lezen!!:)

   
 • At 25 January, 2006 16:47 , Blogger Maarten said...

  Jee Maartje is in Madrid.

  Goed te lezen dat je al zo snel een clubje mensen hebt gevonden. Veel succes de komende dagen, hopelijk vind je snel een kamertje. :)

   
 • At 25 January, 2006 20:02 , Blogger Gerard & Jet said...

  Hallo Maartje,
  Best een enerverende start en al snel op "temperatuur". Wat kan jij al een lang verhaal schrijven van een verblijf van minder dan 24 uur!
  Wel hartstikke leuk dit medium. Ik ben blij dat ik je een laptop heb meegegeven. We zullen je ervaringen volgen via deze Weblog.
  Hopelijk vind je snel een leuke kamer.
  Groeten, Pap & Mama

   
 • At 25 January, 2006 21:40 , Anonymous Bauk said...

  Hey Maartje, mooi dat je goed bent aangekomen en zo te horen ga je daar wel een leuke, gezellige tijd hebben :)

   
 • At 25 January, 2006 22:14 , Anonymous Sander said...

  Leuk om te lezen dat je je al wat mensen hebt ontmoet. Ik hoop dat je een leuke tijd hebt. Ik zal af en toe wel op dit weblog spieken hoe het met je gaat. Ik vroeg me nu af of je goed was aangekomen en zie....
  Ik verwacht uiteraard wel dat je een boel spaanse bandjes gaat ontdekken en straks met een hoop muziektips terug komt. ;)

   
 • At 25 January, 2006 22:17 , Anonymous Sahidah said...

  Lekker zo'n talenpot. :P

   
 • At 25 January, 2006 23:14 , Anonymous henk en pieternel said...

  Hoi Maartje,

  Wat ontzettend leuk om te lezen hoe jouw eerste dag in Madrid verlopen is. Dat gaat helemaal goed komen met jou als talenfreak.
  En je ziet het hè, je hebt nu al lotgenoten gevonden. Jullie talenbrei zal wel om te lachen zijn, lijkt me.
  Veel sukses en natuurlijk veel fun.
  Groetjes van Henk en Pieternel

   
 • At 26 January, 2006 12:27 , Anonymous Mark K. said...

  Heé Mãártjè,

  Heelhuids aangekomen!? Goed om te lezen. Goed om te lezen dat je zo snel je draai vindt daaro. En een doos heb je niet eens nodig bij temperaturen van 20 graden ;-) Ennuh, regelmatig blijven schrijven hier hè. (ook voor de lurkers ;-) ) Al is het maar om je Nederlands een beetje bij te houden. Want voor je het weet ben je ingeburgerde Spaanse schone! Alleen dan wel even voor een kleurspoelngkje naar de kapper :-P

  Veel plezier in het bruisende Madrid Maartje! Laat ons maar lekker 'n 'end' aan tobben in ons 'kouwe' grijse kikkerlandje... ;-)

  Adios... (zoheé en zonder op te zoeken :-P )

   
 • At 26 January, 2006 17:13 , Anonymous Anonymous said...

  hey Catalaanse,

  Een wereld van verschil zo te horen! Zo te horen is het in Madrid heel gezellig 's avonds. In ieder geval nooit een reden om eens een keer niet gezellig te hebben met al die mensen om je heen :). Veel plezier he!

  groetjes,
  Marjolein

   
 • At 26 January, 2006 19:46 , Anonymous gretel said...

  leuk om te lezen dat het toch al goed verloopt daar. ook fijn dat je al meteen mensen hebt leren kennen. :)

   
 • At 27 January, 2006 17:13 , Blogger Duckie said...

  Hidios! Dit klinkt als de perfecte aankomst in Madrid, met lotgenoten te laat bij de test komen :-) en direct genieten van het bruisende (supermarkt-)leven. Hoop dat je snel een 'thuis' vindt. En dat met de talenbrei blijft zo :-), of misschien toch niet... Net een weekje Duitse taalles achter de rug in skiklasje, en ik dacht opeens half in het Duits. Aergerlich!

   
 • At 28 January, 2006 12:00 , Anonymous Djoke Jitske said...

  Hoi Maartje !!

  Mooi dat het goed gaat, en je vind je draai vast wel. Volgens mij ben je al goed onderweg ;)

  Succes en veel plezier !!

   
 • At 28 January, 2006 18:27 , Anonymous Maarten (Aekus) said...

  Hey!
  Die talen enzo, tja.... dat komt allemaal nog wel. Net als je weg vinden in zo'n vreemde stad, dat is ook niet supermakkelijk. Maar het gaat wel goedkomen enzo. En je leert er meer van dan een paar jaar in de boeken zitten.
  Maarten (Aekus_maximus)

   

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home