SnoopS' hoekje

No puedo creer mis ojos...

Wednesday, August 02, 2006

Paal van de beroemdheid ;)

Een 'wall of fame' is het nog net niet, maar het komt in de buurt. Vorige week donderdag was het tweede en tevens laatste gedeelte van de workshop Fotografie (voor deel 1 zie hier). Het was vooral gezellig, de leerzaamheid viel wel wat tegen.

Als eerste is er bij de tentoonstelling over De Parade in het Fotomuseum in Den Haag (onderdeel van GEM / Gemeentemuseum) een uitleg over de presentatie en keuze van de foto's, gehouden door de curator van het museum. Daarna heeft fotograaf Koos Breukel (waarvan we bij deel 1 foto's hebben bekeken en die ook werk exposeert bij De Parade-tentoonstelling) verteld wat het plan is. We gaan alle architectuurfoto's bij elkaar leggen zodat ze ook anoniem zijn en hier dan met z'n allen opmerkingen over geven. Het bleek toch wat minder goed te werken. Ten eerste is het niet anoniem geweest, omdat Koos telkens vroeg: "Van wie is deze foto?" en hij was ook de enige die commentaar gaf. Ongeveer dan, op een enkele keer na. Het commentaar, voor zover je het zo mag noemen, bestond vaak uit "Oh, dit is mooi." of "Heel goed ja! Dit vind ik een goede foto" of "Nee, dan vind ik deze beter.". Eerlijk gezegd vond ik de opmerkingen weinig opbouwend of zinnig. Ik volg een workshop om te leren wat ik beter kan doen, niet om te horen dat m'n foto's mooi zijn. Ok, mooi meegenomen, maargoed. Het meisje vond ie 'te standaard, zou ook op een braderie gemaakt kunnen zijn' en dat was het enige nuttige commentaar over m'n foto's.

In de trein op de terugweg heb ik met een aardig workshopgenootje gediscussieerd over het nut van de workshop. Ook zij vond het niet zo zinnig, maar vooral leuk en gezellig. We zijn tot de conclusie gekomen dat het niveauverschil best groot is (de een heeft net een digitale camera gekocht, de andere gebruikt een professionele camera met lichtversterking) en dat zie je terug in de foto's. De ervaring van mensen, het zicht op het foto's maken en weten hoe je je camera moet/kan hanteren. De gedachte dat Koos misschien gewoon geen commentaar durfde te geven is er nog steeds wel, maar toen we nadachten over dat hij les heeft gegeven op de Rietveldacademie leek het ons onwaarschijnlijk dat hij niet weet hóe hij dat commentaar moet geven. Maar misschien durfde hij niet. De volgende keer mag 't alleen wel wat kritischer. Opbouwende kritiek. Maargoed...

Ik vergeet het belangrijkste gedeelte nog ;) Aan het eind van de workshop mochten we allemaal onze beste foto uitkiezen en die werd opgehangen aan een grote paal, die je ziet bij binnenkomst/uitgaan van het museum en als je door het museumcafé loopt. Koos vond m'n architectuurfoto het beste, maar hij wilde Maarten van Roozendaal ook al hebben. Toen heb ik de architectuurfoto maar laten zitten en nu hangt Maartje's Maarten van Roozendaalfoto dus in het Fotomuseum Den Haag. Een goed begin voor een carriere als fotografe ;)

Het bewijs ;) Het is overigens de grote Maarten van Roozendaalfoto rechts op de paal (er hangt een kleintje, die ik -persoonlijk- veel beter vond, naast). Koos Breukel vond vooral de combinatie van de twee foto's goed.

1 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home