Granada in zwart-wit


No puedo creer mis ojos...
Om te beginnen de manier van tentamens geven. Geen voorgedrukte vragen op een blaadje. Bij het ene vak worden onderwerpen genoemd, die je zelf op moet schrijven om daarna alles te vertellen wat je weet over dat onderwerp. Beoordeling daarvan lijkt me lastig, want hoe weet je of je opschrijft wat de docent wil horen? Iets anders is een speciaal tentamen voor buitenlandse studenten. We mogen één onderwerp (uit vijf) kiezen om daar twee pagina’s over te schrijven. Niet makkelijk? Nou, als je je aantekeningen en je boek erbij mag houden valt het reuze mee!
Over andere buitenlandse studenten valt ook genoeg te vertellen. Fransen praten het liefste altijd Frans, ook als ze in Spanje zijn en vergezeld worden van mensen die geen Frans spreken. De enige buitenlandse studenten die ik ontmoet heb die praktisch geen Engels kunnen spreken zijn Italianen. Trouwens, Spanjaarden zelf kunnen er –met dank aan Franco en het slechte taalonderwijs nu- ook weinig van. En Ecuadorianen hebben een bijzondere eetgewoonte: de delicatesse in hun land is cavia.
Mijn Amerikaanse huisgenootjes kunnen de vooroordelen over hun volk ook mooi bevestigen. De een weet niet hoe een stofzuiger aan moet. “Als ik de stekker in het stopcontact stop, doet ‘ie niets.” Ze wist niet dat er een aan-knop op zit en toen ik zei waar deze zit, zei ze: “Maar die is toch veel te groot voor een knop!”
Koken is ook een vak apart. Ze zijn trots als ze “mac and cheese” uit de magnetron kunnen maken. Dat is niet voorhanden in Spanje, dus zijn ze al blij met een eitje koken en apetrots dat ze een pannenkoek kunnen omdraaien. Toen een Amerikaanse vriendin langskwam in Nederland en we friet met saté bij Broers bestelden, zei ze: “Als ik er niet aan gewend was geraakt in Spanje, had ik nu gevraagd: Waar is de rest van het eten gebleven? Dit is nog maar het voorgerecht…”. Maar ze wist haar bordje niet eens leeg te eten…
Studeren in het buitenland houdt dus niet op bij het vakken volgen in een vreemde taal. Je leert er ook een boel over de cultuur van het land en andere culturen. En nog een veel meer, maar dat kun je het beste zelf ervaren door ook het buitenlandavontuur aan te gaan!
M'n gisteren geschreven column voor de volgende Com'info (deze heb je dus nog niet kunnen lezen ;))Studeren en uitgaan:
Het harde leven van een Erasmusstudente in Madrid
Studeren in het buitenland: een andere taal en cultuur, nieuwe vrienden, feesten en vakantie vieren. Een goede omschrijving van het leven van een Erasmusstudent, maar wel erg algemeen. Daarom wil ik als redactielid jullie introduceren in de echte wereld van de Erasmusstudent.
Je gaat als Erasmusstudent weg om ergens anders te sturen, in mijn geval aan Universidad Complutense de Madrid. In Spanje dus. Met een half jaar Spaanse cursus in het hoofd, het vooruitzicht op twee vakken bij de Spaanse tegenhanger CIW en de rest bij Sociologie vanwege een ongunstig contract. Een doodszonde, want Comunicación Audiovisual (zoals de Spaanse CIW heet) heeft zoveel praktische en boeiende vakken. Toch ben ik blij met mijn keuze. Binnen CIW ben ik gewoon bezig met een hobby: fotografie. Bij het geschiedenisvak worden bekende fotografen en hun werken bekeken, terwijl ik bij fotojournalistiek zelf aan de slag moet. Beiden zijn een hele uitdaging, zowel door de inhoud als de taalbarrière. Bijvoorbeeld bij fotojournalistiek bestaat een opdracht uit het fotograferen van bekende personen tijdens een interview. Een hele uitdaging als je geen Spaanse beroemdheden kent en al helemaal niet weet waar je ze kunt vinden. Maar het is gelukt! Tijdens een conferentie voor de nieuwe film Bienvenido a casa (Welkom thuis) heb ik door de zaal gerend om twee acteurs en de regisseur op de kiek te zetten. Dat geeft echt een kick: eerst een cultuurbarrière overwinnen om vervolgens professionele fotograaf te spelen.
De fotografievakken zijn met wat handen- en voetenwerk goed te volgen. Helaas geldt dat niet helemaal voor mijn andere vakken waarbij docenten voorlezen uit eigen werk en ik mag proberen dat in hetzelfde tempo op te schrijven. Onmogelijk voor een studente met een half jaar Spaanse kennis. Daarom wordt er door veel Erasmusstudenten niet hard gestudeerd. De tijd die dan overblijft gebruiken we dan ook voor vakantie en feesten.
Zo was ik afgelopen weekend nog in Barcelona om de architectonische werken van Gaudí te bewonderen en te genieten van het strand. En wat betreft uitgaan, het Madrileense uitgaansleven staat bekend als het beste van Spanje. Dat zegt genoeg! In een gemiddelde uitgaansnacht bezoek ik met vrienden een paar barretjes, een club om soms nog af te sluiten met churros. Dit is de Spaanse tegenhanger van shoarma en bestaat uit gefrituurde aardappelstengels met chocoladesaus. Uiteindelijk lig ik dan rond 7 uur in mijn bed. En dat is natuurlijk ook hard werken, dat uitgaansleven…
Om van het uitgaan te bekomen ga ik vaak met vrienden naar het Retiropark hier in de stad. Dat is op zondag het toneel van vele trommelaars die er een vrolijke boel van maken. Bovendien is het een prachtig park met twee paleizen en een vijver om bij rond te hangen. En dan kan ik er op maandag weer tegenaan om te proberen iets te begrijpen van wat de docenten in het Spaans vertellen.
In m’n volgende column zal ik het wat meer hebben over de verschillende culturen die ik heb leren kennen als student in het buitenland. En die volgende column zal ik binnenkort posten, want die heb ik net geschreven.